Denk je bij palmbomen ook direct aan parelwitte stranden en kokosnoten? Helaas, die stranden kunnen we je niet beloven. Maar het zomergevoel wat bij palmbomen hoort wel! Van slechts enkele tientallen centimeters tot bijna twee meter; bij ons vind je heel veel verschillende soorten en maten palmbomen.

Bij goedkopeolijfbomen.nl hebben we maar liefst 10 verschillende soorten palmen op voorraad.

De bekendste palmboom Trachycarpus Fortunei is tevens ook 1 van de meeste winterharde palmen. Ze zijn namelijk winterhard tot -15 graden, zorg wel als het langdurig onder de -10 graden is, dat hij beschermt wordt dmv een winterafdekhoes of wanneer mogelijk binnen te plaatsen.  De Trachycarpus Fortunei heeft een langere stam en groeit snel, tot wel tien centimeter per jaar. De Trachycarpus Fortunei kan in pot of volle grond. Zorg altijd dat water goed weg kan en gebruik bij het planten mediterrane potgrond. Deze palmboom verlangt naar veel water, dus zeker wanneer hij in een pot staat, regelmatig water geven.
Deze palm moet op een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw.
Geef vooral planten in pot jaarlijks in het seizoen wat meststof.

De Brahea Armata of Mexicaanse blauwe palm heeft mooie blauwgrijze waaiervormige bladeren. Deze traag groeiende waaierpalm bloeit in de zomermaanden met veel geurende, roomwitte bloempjes die in grote bloeiwijzen, bijna de grond raken. Later komen er bolvormige vruchten van ongeveer 2 cm aan. Hij doet het het beste in de volle zon en in een goed gedraineerde grond. Brahea Armata is winterhard tot -8 graden, maar dan moet het niet langdurig vriezen. Daarom bij vorst beschermen met een winterafdekhoes en wanneer de plant in een pot staat, laat hem dan binnen op een lichte plaats overwinteren. Ook is hij gevoelig voor sneeuw, dus voorkom dat dit er op blijft liggen.

De Butia Capitata is een compacte robuuste palmboom. De grijsgroene tot blauwgrijze, gevederde bladeren hangen wat af en kunnen tot 3 meter lang worden. Deze palmboom kan ongeveer 6 meter hoog worden. Deze palmboom bloeit van juni t/m augustus. Net als andere palmen kan hij goed tegen tijdelijke droogte, maar voor een volle groei heeft de hij regelmatig water nodig. Deze plant is slechts matig winterhard, wanneer hij in de volle grond staat moet hij afgedekt worden als het meer dan 8 graden vriest. Wanneer hij in een pot staat, dan de pot aan de binnenkant beschermen met noppenfolie en bij strenge vorst naar binnen halen. De Butia Capitata verdraagt warmte, droogte, zeewind en heeft in goede groeicondities weinig last van ziektes.

De Chamaerops Humilis is een typische waaierpalm die opgroeit als een bossige struik. Deze palmboom kan een uiterste hoogte van 8 meter halen, maar meestal blijft het bij 1 a 2 meter. De bladstelen zijn kort en zitten vol stekels. Hij kan extreme droogtes doorstaan. Staat de Chamaerops Humilis in kuip of plantenbak, is het verstandig om de palmboom regelmatig water te geven.
De beste condities voor de Chamaerops Humilis zijn volle zon tot lichte schaduw. Hij kan tot -10 graden hebben, tijdens de winter de Chamaerops Humilis beschermen met bv een paraplu om sneeuw en vocht in de kruin te voorkomen. Van de Chamaerops Humulis hebben we ook nog de Cerifera en de Compacta.

De Jubaea Chilensis is de meest winterharde en grootste vederpalm ter wereld. Bij ons groeit hij niet zo snel en wordt hij minder robuust dan in Chili waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hij maakt 4-6 bladeren per jaar aan en zijn stam groeit ongeveer 10 centimeter per jaar. De Jubaea Chilensis is winterhard tot -15 graden, voor korte periodes. Bij strenge vorst bescherm hem dan met een winterafdekhoes en bij veel regen/sneeuw zorg dan voor een ‘dakje’, want kou en veel regen vind de Jubaea geen fijne combinatie. De standplaats is op een goed gedraineerde bodem in de zon.

De Phoenix Canariensis of dadelpalm is afkomstig van de Canarische eilanden. De sierwaarde van de dadelpalm neemt toe naarmate de plant ouder wordt, hij ontwikkelt een prachtige stam. Het zijn palmen die veel water gebruiken, laat de grond nooit uitdrogen, maar zorg er ook voor dat hij niet met de wortels in het water komt te staan. Het is een palm die in de zomer graag buiten staat, geef hem een mooi plekje in de zon. Hij is niet heel winterhard, wij raden aan om deze palm bij temperaturen vanaf -5 graden als kuipplant binnen te zetten op een lichte plaats. Wanneer hij in de volle grond staat, zorg dan dat hij goed beschermd wordt met een winterafdekhoes.

De Trithrinax Campestris is een palmsoort die ook wel dadelpalm wordt genoemd. Hij is afkomstig uit Uruguay en Argentinië. Deze palm heeft hele harde bladeren die zeer goed bestand zijn tegen harde wind. De bladeren hebben scherpe punten en de stam heeft scherpe stekels. De Trithrinax Campestris is de meest winterharde van Trithrinax soort die er is, hij kan wel tot -15 graden verdragen(maar geen langdurige vorst). Deze dadelpalm houdt absoluut niet van ‘natte voeten’, zorg daarvoor voor een goed gedraineerde grond. Maak bijv een heuveltje dat 10 – 20 cm hoger dan de rest van de tuin, zodat het overtollige water niet naar de palm stroomt.

De Washingtonia Robusta of waaierpalm is afkomstig uit California. Hij kan 250 cm hoog worden en heeft grote waaiervormige bladeren. Bruine puntjes aan de bladeren zijn niet te voorkomen. In de vrije natuur hebben ze ook bruine punten. Vooral bij oudere bladeren onderaan zal dit zichtbaar zijn. Door meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden. Hij is matig winterhard, tot -4/-5 graden. Zorg dat hij op een beschut en zonnig plekje staat. Bij vorst goed inpakken met een winterafdekhoes/warmtekabel.

In pot of vaste grond?

Je kunt palmbomen in de vaste grond of in een pot plaatsen. Denk er alleen om als ze in de pot staan de er gaten onderin de pot zitten, dan een laag hydrokorrels en daarboven op mediterrane potgrond. Wanneer hij in de volle grond geplaatst wordt, meng dan een zak mediterrane potgrond met de aarde.

Bewatering

Jonge palmbomen die in de vaste grond staan moeten eerst nog voldoende water krijgen, wanneer ze er al lange tijd staan zijn ze goed diep geworteld en haalt het veel water uit de grond. Wanneer ze in een pot staan geef ze dan regelmatig water, maar zorg dat hij niet verdrinkt en hierdoor de wortels gaan rotten. Daarom zijn de gaten onderin de pot en de hydrokorrels ook belangrijk, zo kan het overtollige water weg lopen. Wanneer een palm te weinig water krijgt gaan de bladeren hangen en worden ze geel.

goedkopeolijfbomen.nl

Bij goedkopeolijfbomen.nl vind u een groot aanbod in palmbomen, van heel groot tot mooi klein voor op het terras of op het balkon. Iedere tuin kan uitblinken met een prachtige palmboom van goedkopeolijfbomen.nl