Het verplanten van een palmboom kan om verschillende redenen nodig zijn, zoals een te kleine pot, veranderingen in groeiomstandigheden of verhuizing naar een andere woning.

In dit artikel bespreken we de redenen om een palmbomen te verplanten en geven we tips voor het verplanten van een palm in volle grond en in een pot. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw palmboom succesvol kunt verplaatsen en zorgen voor een gezonde groei op de nieuwe locatie.

Waarom een palmboom verplanten?

 1. Te kleine pot of kuip: Als het wortelgestel te groot wordt en verdrukt raakt in de huidige pot of kuip, kan het nodig zijn om hem te verplanten naar een grotere pot om de groei van het wortelgestel niet te belemmeren. 
 2. Tuinindeling wijzigen: Soms wil je de standplaats veranderen om de tuin een andere indeling te geven. De boom kan bijvoorbeeld verplaatst worden om beter te passen bij een nieuw tuinontwerp.
 3. Ruimtegebrek: De palmboom kan te groot zijn geworden voor de huidige plek en komt daardoor te dicht bij andere planten of schuttingen te staan.
 4. Groeiomstandigheden veranderen: Veranderingen in de omgeving zoals een beperkte hoeveelheid zonlicht of water kunnen zorgen dat deze tropische plant op de huidige plek niet meer optimaal groeit. Denk hierbij een nieuwe schuur bij de buren die al het zonlicht wegneemt.
 5. Verhuizing: Bij een verhuizing  wil je de palm mogelijk meenemen naar de nieuwe woning. In dat geval is verplanten nodig om de boom veilig en gezond te verplaatsen naar de nieuwe locatie.

Wanneer de palmboom verplanten?

De beste tijd om een palmboom te verplanten is in het voorjaar. Dit is omdat de lente een gunstig seizoen is voor het herstel van de boom. Tijdens deze periode hebben wortels voldoende tijd om te herstellen en nieuwe groei te ontwikkelen, voordat de hete zomermaanden aanbreken. Het verplaatsen van een palmboom in de winter kan leiden tot schade aan de wortels als gevolg van vorst. Door de verplanting uit te stellen tot de lente, vermindert u de kans op schade aan de palm en zorgt u voor een succesvolle overgang. 

Werkwijze palmboom in volle grond verplanten

 1. Graaf ruim rondom de kluit van de boom met een spade. Zorg dat de kluit loskomt en probeer zoveel mogelijk schade aan wortels te voorkomen.
 2. Bind alle bladertakken bij elkaar met tape, folie of andere bindmaterialen om de boom te beschermen tijdens transport.
 3. Zorg bij vervoer in een aanhangwagen dat de gebonden bladeren in de richting van de achterkant van de aanhanger liggen om het minst last te krijgen van de wind. Voorkom uitdroging van het wortelgestel door deze te beschermen met een vochtige doek.
 4. Graaf een gat groot genoeg voor de kluit en meng voedingsrijke mediterrane grond met de grond uit het gat.
 5. Plaats de boom recht in het gat en vul deze met de grond. Stamp de grond aan zodat hij goed blijft staan. Eventueel kun je boompalen plaatsen ter ondersteuning van de palm.
 6. Geef na het verplanten regelmatig water, maar voorkom natte voeten. Controleer of de boom goed groeit en gezond blijft.

Werkwijze palmboom in pot verpotten

Gemiddeld is het om de vier of vijf jaar nodig om een palm in pot te verplanten. Kies voor een iets grotere potmaat met meer groeiruimte. Lees hieronder hoe je het verpotten aanpakt. 

 • Kies een pot die een slag groter is dan de huidige. Doe onderin een laag hydrokorrels en vul ongeveer een derde met mediterrane grond.
 • Verwijder de palm voorzichtig uit de oude pot zonder het wortelgestel te beschadigen. 
 • Verwijder losse aarde en dode wortels voorzichtig. 
 • Plaats de palm in de nieuwe pot en vul deze met de overige mediterrane grond. Druk de aarde voorzichtig aan rond de wortels en zorg ervoor dat hij recht blijft staan.
 • Geef de palmboom na het verplanten extra water en zorg voor een licht vochtige grond. Plaats hem op een lichte plek, met veel direct zonlicht.
 • Controleer regelmatig of de groei en gezondheid van de palm in orde blijft.