Heb je een olijfboom in de tuin? En ben je op zoek naar advies over hoe je deze correct kunt snoeien?

Olijfbomen, ook bekend als Olea Europaea, zijn de laatste jaren een populaire keuze in de Nederlandse tuinen. Ze hebben een sierlijke groeiwijze, produceren smakelijke vruchten en zorgen voor een gemoedelijke Mediterrane sfeer. Maar om te zorgen dat de olijfboom gezond blijft en minder vatbaar is voor ziektes en plagen, moet hij goed worden onderhouden en verzorgd. 

Hoewel snoeien op het eerste gezicht misschien ingewikkeld lijkt, valt dit in de praktijk erg mee. Met wat basiskennis en het volgen van onze tips kun je het eenvoudig zelf doen, zelfs als je geen groene vingers hebt! In dit artikel bespreken de beste periode om dit te doen en de stappen die je kunt volgen om de olijfboom te snoeien. 

Waarom een olijfboom snoeien?

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid en groei van een olijfboom. Het helpt de boom in vorm te houden, bevordert nieuwe groei en voorkomt ziekten. Het helpt ook om de luchtcirculatie en lichtinval te verbeteren, waardoor ziektes en plagen minder kans van slagen krijgen. Bovendien kan snoei de productie van olijven verhogen omdat de bloesem, met name in het hart van de boom meer licht krijgt.

Je hebt het vast vaker gehoord “snoei is groei”. Bij de olijfboom is dit niet anders. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat de olijf naar verloop van tijd kaal wordt aan de onderkant. 

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is in het voorjaar, van maart tot april. Dit is het begin van de groeiperiode en de boom loopt dan snel uit met nieuwe scheuten. Daarnaast herstellen de snoeiwonden tijdens de groei sneller en is de boom relatief snel weer vol in blad.

Hoe snoei je de olijfboom:

Om een olijfboom te snoeien kun je de volgende stappen volgen:

  1. Verwijder los en dood hout uit de boom.
  2. Controleer de takken op schildluis en behandel deze indien nodig.
  3. Snoei naar binnen groeiende takken weg om meer licht in het hart van de boom te krijgen.
  4. Kort de snelgroeiende verticale uitstekende takken in. Spaar de horizontaal groeiende takken zoveel mogelijk.
  5. Zorg dat de kroon voldoende licht krijgt. Snoei maximaal 1/3 van de kroon weg.
  6. Verwijder waar nodig nieuwe scheuten die onder aan de stam groeien.