Olijfbomen zijn sterke mediterrane bomen die goed groeien in het Nederlandse klimaat. Toch is het belangrijk om de boom extra te beschermen bij een periode van vorst. Het inpakken van een olijfboom zorgt ervoor dat hij de winter door komt zonder schade op te lopen. In dit artikel lees je meer over wanneer dit nodig is, waarom een olijfboom inpakt moet worden, hoe je dit doet en welke materialen je hiervoor nodig hebt.

Waarom een olijfboom inpakken?

Olijfbomen zijn gevoelig voor lage temperaturen. Als de temperatuur onder de -7 graden Celsius daalt, kan dit schade veroorzaken aan de bladeren en takken van de boom. Door de olijfboom in te pakken met vliesdoek, jute en noppenfolie is hij goed beschermd en wordt de kans op vorstschade beperkt.

Jonge bomen met een stamomtrek tot 20 cm zijn gevoeliger voor kou. Oude olijfbomen hebben een dikkere stam en zijn hierdoor beter beschermd tegen vorst. Maar ook deze hebben bij langdurige of strenge vorst winterbescherming nodig.

Wanneer is inpakken van een olijfboom nodig?

Als de olijfboom in volle grond staat, adviseren we om vorstbescherming aan te brengen als de temperatuur daalt onder -6 graden Celsius. Staat de olijf in een pot op het terras, dan is bescherming bij -3 graden nodig. Dit komt omdat het wortelgestel meer blootgesteld wordt aan de kou.

Stijgt de temperatuur na een periode van vorst weer tot boven het vriespunt, dan raden we aan om de winterbescherming weer te verwijderen.

Wanneer het mogelijk is om een olijfboom in pot binnen te laten overwinteren heeft dit de voorkeur. Dit kan bijvoorbeeld in een schuur of garage. Hij heeft hier beschutting tegen de koude wind en de temperatuur blijft hier meestal boven het vriespunt. Zet de olijfboom altijd op een plek in de buurt van een raam, zodat deze voldoende daglicht krijgt. Vergeet niet om af en toe water te geven, om te voorkomen dat de grond uitdroogt.

Hoe een olijfboom inpakken voor de winter

  • Omwikkel de stam met een warmte kabel.
  • Bedek de kabel met een laag noppenfolie.
  • Plaats ademend materiaal, zoals een beschermhoes of vliesdoek, rondom de kroon.
  • Plaats een luchtige laag stro of houtsnippers rondom de stam.
  • Bind het materiaal stevig vast met touw of elastiek.
  • Controleer de boom regelmatig tijdens de winter om te zien of de bescherming nog intact is.