De Quercus Suber (kurkeik) is een eikensoort uit de familie van de Fagaceae. De boom komt van oosprong uit Spanje en Turkije in de regio's rond de Middelandse Zee. In het Middellandse Zeegebied groeit hij op droge hellingen, maar ook in het Nederlandse klimaat kan deze boom prima aarden. De boomsoort is met name herkenbaar aan de grillige bast van kurk.

Quercus Suber - Kurkeik

De kurkeik is een wintergroene boom uit Zuid-Europa en Noord-Afrika die daar een hoogte van circa 25 meter kan behalen. In Nederland zal de Quercus Suber niet zo groot worden. Over het algemeen zal een volgroeide kurkeik zo'n 8 meter hoog worden.

Bast van de kurkeik

Kenmerkend is de grillige bruine bast die na zo'n vijf jaar ontstaat en steeds diepere groeven krijgt. Zoals de naam van de boom aan aangeeft bestaat deze bast uit kurk. Van oorsprong werd de boom dan ook gebruikt voor kurkwinning wat werd gebruikt voor onder andere de productie van schoenzolen.

Quercus Suber verzorging

De Quercus Suber is een boom makkelijk is in onderhoud. Hij groeit goed op vrijwel alle grondsoorten, waarbij het wel belangrijk is dat deze goed vochtdoorlatend is. U kunt de boom zowel in de volle grond als in een pot planten. In pot wordt de kurkeik over het algemeen minder groot omdat het wortelgestel minder ruimte heeft zich te ontwikkelen. Zorg er na het planten van de boom voor dat deze veel water krijgt. Hierdoor zal de boom sneller wortelen en zich beter ontwikkelen. Let op dat de grond niet drassig wordt en geef geen water bij vorst.