De Trachycarpus Fortunei is een zeer fraaie palm. De ouderwetse en elegante Chinese waaierpalm is een snelle groeier en een geweldige aanwinst voor elke tuin. Het is niet voor niks de populairste palmboom in Nederland, de Trachycarpus Fortunei is namelijk goed winterhard, makkelijk in de verzorging en een prachtige verschijning om naar te kijken! Op dit moment hebben wij deze mooie Palmbomen in 22 verschillende maten op voorraad, die wij zelf zorgvuldig voor u uitgezocht hebben in Italië en Spanje.

Trachycarpus Fortunei algemeen

Wanneer je denkt aan een palmboom, denken de meeste mensen aan een Trachycarpus Fortunei. De meest winterharde palmboom en ook nog erg makkelijk in de verzorging. De Trachycarpus Fortunei palmboom komt oorspronkelijk uit het Himalyagebergte in China, door de grote temperatuurverschillen daar, is de Trachycarpus uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. Een echt kenmerk van de Trachycarpus Fortunei is de karakteristieke vezelige stam, die een samen met de waaiervormige bladeren een exotische uitstraling aan uw tuin geeft. Na een aantal jaren gaat de palmboom bloeien, dit gebeurd in juni. Een Trachycarpus Fortunei kan mannelijk of vrouwelijk zijn. Hoe je kunt zien of de palmen mannelijk of vrouwelijk zijn is aan de bloemen. De mannelijke Fortunei heeft gele hangende bloemen met zichtbare meeldraden waar stuifmeel vanaf valt. De bloemetjes staan zeer dicht op elkaar. Bij de vrouwelijke boom staat de groen-witte bloem wat meer rechtop en zijn er geen meeldraden zichtbaar. De bloemetjes staan minder dicht op elkaar, zodat er nog ruimte is om de vrucht te laten aandikken. De standplaats van een Trachycarpus Fortunei is in de zon of halfschaduw op vrijwel elke grondsoort. Zorg alleen dat het een goed gedraineerde grond is. De Fortunei staat het liefst op een beschutte plek, bij veel wind, zullen de bladeren minder mooi worden. Wanneer u wel een plekje heeft met veel wind, kunt u beter kiezen voor een Trachycarpus Wagnerianus, deze heeft dezelfde kenmerken als de Fortunei, maar stijvere bladeren waardoor deze mooi blijven. Wilt u de Trachycarpus binnen zetten kan dat. Maar we zijn er geen voorstander van. Zorg wanneer hij binnen staat dat hij niet te dicht bij het raam staat, zorg voor voldoende water, maar zeker niet te nat en bemest de boom in de zomer maanden bij.

Verzorging Trachycarpus Fortunei

De Trachycarpus Fortunei een snelgroeiende Palmboom. Wanneer deze Palmboom in de volle grond staat, groeit de stam zo’n 10 cm per jaar, in een pot gaat dit iets minder snel. De uiteindelijke hoogte van een Trachycarpus Fortunei is 8 – 12 meter hoog. Hoeveel water de Trachycarpus Fortunei palmboom nodig heeft is afhankelijk van of hij in een pot of volle grond staat. Wanneer hij in de volle grond staat zal hij de eerste 2 jaar wel regelmatig water moeten hebben om voldoende wortels aan te maken, maar daarna is water geven in principe niet meer nodig, hij haalt het dan zelf uit de grond. Zorg wel bij langdurige droogte voor water. In een pot heeft de Trachycarpus Fortunei wel altijd voldoende water nodig.

Wanneer je de palmboom in een pot gaat planten, zorg dan eerst voor gaten onderin de pot. Zo kan al het overtollige water weg lopen en rotten de wortels niet weg. Vervolgens onderin de pot een laagje hydrokorrels doen en de rest opvullen met mediterrane potgrond. Een Trachycarpus Fortunei hoeft niet gesnoeid te worden, maar wanneer de palm bruine afgestorven of gele bladeren heeft, kunnen deze dicht bij de stam afgesneden worden.

Trachycarpus Fortunei in de winter

De Trachycarpus Fortunei is de meeste populaire en bekendste palmboom in Nederland. Dit komt door de hoge vorstbestendigheid en de vrij makkelijke verzorging. De Chinese waaierpalm staat bekend om zijn waaiervormige bladeren en karakteristieke stam. De bladeren van Palmbomen verschijnen uit de kop van de stam, dit gebeurt het hele jaar door. De Trachycarpus Fortunei is zeer goed winterhard tot -12 graden. Wanneer de Palm in de volle grond staat, goed geworteld is en op een wat beschutte plek staat kan hij wel -18 graden aan. Wanneer de Palmboom in een pot staat, bescherm dan op tijd de wortels door noppenfolie om te pot te wikkelen. Is het nodig om de boom te beschermen bij strenge vorst, kies dan voor een winterafdekhoes of vliesdoek. Zodra de vorst minder wordt kan het doek er weer vanaf.