Er zijn verschillende winterharde struiken die goed bestand zijn tegen winterse temperaturen en ook prachtige in bloei staan. Ze verspreiden soms zelfs een heerlijke geur en trekken daarnaast vogels en vlinders aan. Of u nu op zoek bent naar kleurrijke Rhododendrons of prachtige Hortensia’s, wij hebben een lijst samengesteld van de mooiste winterharde bloeiende struiken voor uw tuin.

Welke bloeiende struiken zijn winterhard?

Hieronder vindt u een lijst met bloeiende struiken die tijdens een winter met vorst geen extra bescherming nodig hebben.

1. Camelia

Vorstbestendige Camelia met rode bloemen

De Camelia (Japanse roos) is een wintergroene struik die al vroeg in het voorjaar bloeit met roosachtige bloemen. Deze heester is winterhard, maar bij strenge vorst is een plek met enige beschutting aan te raden. De Camelia staat het liefst op een beschutte plek met half-schaduw en niet teveel wind, liefst met de avondzon. Verder is het belangrijk dat de grond lichtzuur is en niet uitdroogt. Zorg ervoor dat deze vaste plant geen vroege ochtendzon krijgt, want dit kan de bloemen beschadigen. Deze bladhoudende struik geeft je tuin een prachtige uitstraling en bloeit vanaf februari tot mei met rode, roze of witte roosachtige bloemen.

Bekijk het aanbod Camelia

2. Hortensia – Hydrangea

Hortensia’s zijn een schitterende toevoeging aan elke tuin. Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan bloemkleuren, waaronder wit, roze, rood, paars en blauw. De meeste soorten groeien compact. Maar sommige variëteiten, zoals de ‘Annabelle’, kunnen zelfs in één seizoen tot 1,5 meter groeien. Hij heeft daarbij een voedselrijke bodem nodig. Deze struik is niet kieskeurig wat betreft standplaats en kan in de schaduw, half-schaduw en zon staan. De grote bloemtrossen geven de hele zomer en herfst kleur aan de tuin. De hortensia is ideaal als haag, borderplant of in een plantenbak op het balkon of terras. Vergeet niet om deze ‘waterdrinker’ in de zomer voldoende water te geven.

Bekijk het aanbod Hortensia’s

3. Rhododendron

Roze bloeiende Rhododendron

Met zijn glanzende donkergroene bladeren en uitbundige bloemen is de Rhododendron is een opvallende verschijning in Nederlandse tuinen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende opvallende bloeikleuren, waardoor deze winterharde heester een echte eye-catcher is. Hij heeft een voorkeur voor halfschaduw, humusrijke zure grond en veel water (vooral tijdens de bloei). De rijke bloei duurt van april tot juni en daarna is terugsnoeien mogelijk om de plant compact te houden.

Bekijk het aanbod Rhododendrons

4. Sering – Syringa

Sering

Seringen zijn heerlijk geurende heesters die in mei en juni in volle glorie bloeien. Er zijn verschillende soorten seringen, waaronder de gewone sering (Syringa vulgaris) die wel 5 meter hoog kan worden. Ze hebben de voorkeur voor een voedzame, goed doorlatende bodem en een plek in de zon of halfschaduw. De bloemen zijn in grote trossen, variërend van donkerpaars tot wit. Bovendien verspreiden ze een heerlijke zoete geur in de tuin. Seringen zijn winterhard en hoeven niet gesnoeid te worden, maar als je dat toch wil doen, doe het dan na de bloei.

Bekijk het aanbod Seringen

5. Vlinderstruik – Buddleja davidii

Winterharde vlinderstruik met paarse bloemen

Vlinderstruiken (Buddleja) zijn bloeiende struiken die winterhard zijn en een grote aantrekkingskracht hebben op vlinders. Ze groeien het beste op een zonnige plek en kunnen goed overleven op droge grond. Ze bloeien van juni tot september. In deze periode zul je dan ook veel vlinders in de tuin zien. Een Buddleja is goed bestand tegen vorst en kan een hoogte van 1,5 tot 3 meter bereiken. Om optimaal te genieten van de bloemen, is het belangrijk om de struik ieder jaar in het voorjaar te snoeien.

Bekijk het aanbod Vlinderstruiken

6. Olijfwilg – Elaeagnus ebbingei

De olijfwilg, Elaeagnus ebbingei, is een wintergroene heester die een aantal voordelen biedt. Met het zilvergroene blad en de witte kleine bloemen zorgt deze struik voor kleur en leven in de tuin. Deze vorstbestendige struik is goed bestand tegen zoute zeewind, waardoor hij perfect is voor kustgebieden met een zilte zeewind. Deze plant wordt in de meeste gevallen gebruikt als haagplant. U kunt in het voorjaar en najaar snoeien om een strakke haag te creëren. Doet u dit niet dan zullen er in oktober en november kleine witte bloemen komen, gevolgd door bessen.

Bekijk het aanbod Olijfwilg

7. Rozenstruik – Rosa

Roze bloeiende rozenstruik

Met hun uitbundige en geurende bloemen in verschillende kleuren zijn rozen een aanwinst voor elke tuin. Rozen houden van zon en vruchtbare grond, waardoor ze zich goed blijven ontwikkelen. Je kunt kiezen uit struikrozen, klimrozen, patiorozen of rozen op stam. Elk type heeft zo zijn eigen unieke kenmerken. Daarnaast kun je ook kiezen uit bodembedekkende rozen die het onkruid tegengaan. Bloeien doen de rozen volop in de zomer en ook ruiken ze in deze periode heerlijk!

Bekijk het aanbod Rozenstruiken

8. Glansmispel – Photinia fraseri

Winterharde glansmispel met kleine bloemetjes

De glansmispel is een struik die het hele jaar door kleur geeft aan tuinen. Hij kan twee tot drie meter hoog worden en is geschikt voor borders en hagen. In het voorjaar produceert de struik vuurrode nieuwe bladeren. In de zomer verandert het blad naar een donkergroene kleur en in de winter naar bruinrood. Als u de niet snoeit, zullen er van mei tot juli witte bloemetjes verschijnen. De glansmispel is een wintergroene heester die zowel in de zon als in de schaduw en halfschaduw goed doet.

Bekijk het aanbod Glansmispel

9. Sneeuwbal – Viburnum

Sneeuwbal met witte bloemen

De glansmispel is een struik die het hele jaar door kleur geeft aan tuinen. Hij kan twee tot drie meter hoog worden en is geschikt voor borders en hagen. In het voorjaar produceert de struik vuurrode nieuwe bladeren. In de zomer verandert het blad naar een donkergroene kleur en in de winter naar bruinrood. Als u de niet snoeit, zullen er van mei tot juli witte bloemetjes verschijnen. De glansmispel is een wintergroene heester die zowel in de zon als in de schaduw en halfschaduw goed doet.

Bekijk het aanbod Sneeuwbal