Rhododendrons zijn prachtige bloeiende planten en is een soort uit de Ericaceae familie. Er zijn meer dan 100 soorten rododendrons. Het is één van de meest voorkomende struiken in de Nederlandse tuin en zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren en afmetingen. De plant geeft de voorkeur aan een standplaats met halfschaduw of in de zon, op een humusrijke waterdoorlatende bodem.

Rhododendrons algemeen

De Rhododendron is een groenblijvende sierheester die in het voorjaar uitbundig bloeit. Hij past qua uitstraling in elke soort tuin, bv in een traditionele tuin, maar ook heel goed in een moderne stadstuin. Geef de Rhododendron een ruime plek in uw tuin en hij komt helemaal tot z’n recht. Hij kan goed als solitair geplant worden, maar is ook zeker geschikt als haagplant. Hou hierbij rekening met de uiteindelijke grootte van de plant. Rhododendrons wortelen heel oppervlakkig en houden van een zure grond. Toch zijn er veel bomen en planten die goed te combineren zijn met de Rhododendron. Denk hierbij aan diep wortelende bomen zoals Acers, Eikenbomen en de Cornus en verder oa de Camellia, Pieris, Hamamelis, Enkianthus en verschillende bodembedekkers zoals de Vinca en Pachysandra.

Soorten

Rhododendrons zijn er in vele soorten en maten. Bij ons vind u ruim 60 verschillende soorten. Veel van deze soorten hebben we ook in verschillende maten staan en op stam.  Elke soort groeit anders, we hebben dwerg soorten die ongeveer 40 cm hoog zullen worden, maar ook hybriden die wel 300 cm hoog worden en redelijk snel groeien. De dwergsoorten hebben vaak ook een kleiner blad, de hybride soorten zijn grootbladig. De uitbundige bloei van Rhododendrons verrast elke lente veel tuinliefhebbers, ze krijgen grote bloemtrossen in uiteenlopende kleuren wit, roze, rood, paars en geel.

Rhododendron of Azalea

De Azalea is familie van de Rhododendron. Het verschil is dat de Azalea vaak wat kleiner blijft en sommige soorten zijn niet wintergroen. Maar daarentegen bloeit de Azalea meestal uitbundiger dan de Rhododendron.

Standplaats

Rhododendrons hebben de voorkeur voor een humusrijke en zure grond. Vooral op turfgrond doet de Rhododendron het hierdoor goed. Als je op minder geschikte grond toch Rhododendrons wilt planten, is dit ook goed te doen. Graaf het gat dan wat dieper en doe er een dikke laag met tuinturf in. Omdat de Rhododendron oppervlakkig wortelt is af en toe bijmesten voldoende. Alle soorten Rhododendrons kunnen goed in de zon, halfschaduw en zelfs in de schaduw. U kunt Rhododendrons het hele jaar door planten. Alleen is het lastig wanneer er vorst in de grond zit en denk er op hele warme dagen om dat het ruim voldoende water krijgt.

Verzorging Rhododendron

De Rhododendron is een sterke plant, hij is winterhard en onderhoudsvriendelijk. Zorg alleen in de zomer maanden voor voldoende water, ze zijn gevoelig voor droogte. Een mulchlaag, die de bodem tegen uitdroging beschermt, helpt uitdroging van de wortels van de plant voorkomen. Uitgebloeide bloemen kunnen met de hand verwijderd worden.

Rhododendrons snoeien

Rhododendrons hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, kale of lelijke takken kunnen na de bloei tot 50 cm boven de grond worden weg gesnoeid. Knip hierbij een tak net weg boven een oog.