Cipressen zijn groenblijvende bomen met naaldachtige bladeren, en ze worden vaak in tuinen gebruikt vanwege de fraaie esthetische kenmerken. De cipres komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Voor veel tuinliefhebbers zijn cipressen een populaire keuze, en niet voor niets. Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende omgevingen worden gebruikt om een gevarieerd karakter aan uw tuin te geven.

Over de Cipressen

De cipres komt van oorsprong uit het Middellandse-Zeegebied, met name Italië. De Italiaanse cipres, in de Latijnse naam Cupressus sempervirens genoemd, is een langzaam groeiende slanke boom. De naam sempervirens betekent groenblijvend. Ze zijn een klassieke groenblijver met mooie, glanzende bladeren in verschillende vormen en maten. Cipressen komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, maar ze zijn populair als tuinbomen over de hele wereld.

Ze zijn zeer gemakkelijk in onderhoud en kunnen zowel in potten als in de volle grond staan. Een alternatief voor deze cipres, met een vergelijkbare groeivorm is bijvoorbeeld de Juniperus scopulorum. Net als de Californische cipres en de Leylandcipres wordt de boom ook gebruikt als een afscheiding of haag. De Toscaanse cipres heeft weinig onderhoud nodig en is ook geschikt om in pot op het terras te planten.

Verzorging van cipressen

De Italianse cipres is een prachtige boom die in vele klimaten kan worden gekweekt. Ontdek hoe u deze boom moet verzorgen en onderhouden met deze tips.

Standplaats en grondsoort

De cipres is een goede boom om in een rij, maar ook alleenstaand te planten. De boom kan in de volle zon of halfschaduw worden geplant. De Cupressus Sempervirens is geschikt om in de volle grond te planten. Een cipres planten in een bloembak is ook mogelijk, mits goede vochtdoorlatende grond wordt gebruikt. Gebruik een substraat voor uw planten. Als u een pot gebruikt, kunt u kiezen voor potgrond of grof zand of klei door de grond mengen. Zo komt de cipres niet in grond te staan die continu nat is.

Water geven

De cipres moet regelmatig water krijgen. De grond mag op geen enkel moment te nat worden. Te natte grond leidt tot rot zal de boom aantasten. De cipres is een zeer winterharde plant. Hij kan in bijna elke grondsoort overleven, zelfs als de grond grof is, en hij kan ook bij zeer warm, droog weer overleven. Deze Mediterrane boom heeft echter wel regelmatig water nodig om te overleven. U kunt uw cipressen bomen het beste minstens één keer per week water geven, of vaker als het erg warm en droog weer is.

Snoeien

Het snoeien (ook wel kammen genoemd) van een cipres is niet noodzakelijk. Wilt snoeien, dan is het belangrijk om de volgende tips te volgen. Wilt u een conifeer in de herfst snoeien, dan moet u dat doen vóór de eerste vorst van het jaar. Naaldbomen hebben de neiging om van de top van de plant naar beneden af te sterven. Als u een Toscaanse cipres in de winter snoeit, krijgt u het slechtst mogelijke resultaat, omdat de dode naalden het hele jaar aan de boom zullen blijven zitten en pas in het nieuwe jaar zullen afvallen. Bovendien loopt u in de winter het risico dat u de boom beschadigt als u te veel snoeit. In het algemeen is het een goede gewoonte om cipressen in de herfst te snoeien, en de beste manier om dit te doen is met een scherpe snoeischaar.

Toscaanse cipressen kopen

Cipressen in Nederland kopen? Deze boom is winterhard en goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. Wij importeren de Cupressus sempervirens rechtstreeks van de beste Italiaanse kwekers. In onze webshop en tuincentrum in de Westereen vindt u altijd een ruim aanbod. De cipres online kopen? Geen probleem! Goedkopeolijfbomen.nl zorgt dat de bestelling binnen 5 werkdagen al bij u thuis wordt geleverd.