Benieuwd hoe u een olijfboom moet verzorgen? De olijfboom (Olea Europaea) is een groenblijvende boom en door zijn karakteristieke stam een echte blikvanger in uw tuin! De olijfboom komt uit het Middellandse zeegebied, hierdoor krijgt u bij het zien van een olijfboom al snel een echt vakantie gevoel!

Op deze pagina leest u alles over de olijfboom verzorging van de Olea Europaea. Met informatie over het snoeien, de favoriete standplaats en de verschillen tussen een olijfboom binnen en buiten. Zo kunt u de boom op de juiste manier onderhouden en blijft deze het hele jaar door in goede conditie.

Olijfboom verzorging, advies en tips.

Standplaats

De olijfboom is een groenblijvende boom, die redelijk goed tegen droogte kan en houdt van zachte winters en warme zomers. De standplaats van de boom is dan ook op een zonnige plaats (middag zon) met een goed vochtdoorlatende grond.

De olijfboom is een sterke plant, maar helaas kan deze boom niet tegen te natte grond. Olijfbomen hebben de voorkeur voor goed gedraineerde grond die lichtvochtig is. Als de grond te nat is, kan dit leiden tot wortelrot en groei van schimmels, waardoor de boom zwakker wordt en minder vrucht zal dragen.

Olijfbomen buiten

Wanneer u de boom buiten wilt plaatsen heeft u twee opties: in pot of planten in volle grond.

In pot:

Zorg dat er onder in de pot gaten zitten, boor deze erin wanneer dit nog niet het geval is. Hierna een dikke laag hydrokorrels en dan mediterrane potgrond. De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten. In de winter kan hij met iets minder water toe, maar zorg ook dan dat de grond niet uit droogt, 3 cm onder de grond moet het vochtig aanvoelen. Zorg tijdens het groeiseizoen voor goede bemesting.

Om de 3 à 5 jaar wil de olijf graag over gepot worden, het liefst naar een wat grotere pot, zo kan er ook meteen weer wat nieuwe grond bij in. Wanneer de Europese olijfboom in bloei staat wil hij maandelijks mediterrane bemesting krijgen. Bij vorst kunt u de olijfboom het beste binnen laten overwinteren. Zet hem dan op een koele, maar vorst vrije plek neer. Zorg ervoor dat het niet te donker is.

Ook in de wintermaanden mag de kluit niet helemaal uitdrogen. Gele bladeren en afvallend blad zijn een teken dat de olijfboom een tekort heeft aan water.

Vaste grond:

Wilt u een olijfboom in vaste grond plaatsen? Zorg er dan voor de de grond voldoende waterdoorlatend is. Eventueel kunt u bij het planten Mediterrane potgrond gebruiken. Ook heeft de olijf voldoende zonlicht nodig. Kies daarbij altijd een plek in de tuin die redelijk beschut is. De olijf houd niet van constante tocht. Zeker in de winter, met een koude oosten wind kan dit schade aan de boom veroorzaken. Houd hier bij het kiezen van een standplaats altijd rekening mee.

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hier alle olijfbomen

Snoeien Olijfboom

Het snoeien van een olijfboom of olijfstruik is niet nodig. Maar er kan wel vormsnoei worden toegepast. Zo kunnen de toppen van de langste takken gesnoeid worden, waardoor de groei wordt bevorderd en u een vollere boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang.

Wanneer de olijfboom snoeien? Bij voorkeur snoeit u een olijfboom in het voorjaar. De boom is op dat moment minder kwetsbaar en de snoeiwond kan tijdens het groeiseizoen dichtgroeien.

Olijfbomen binnen

Als u een olijfboom binnen wilt plaatsen, kies dan een plek waar hij in het directe zonlicht staat (minstens 6 uur daglicht per dag). Op plaats de olijfboom onder een lichtstraat of een uv-lamp in bv een kantoorpand. Maar let er op dat de olijf niet te dicht bij het raam staat, zo kunnen de bladeren verbranden, niet voor de verwarming of op de vloerverwarming of bij ventilatiegaten.

Geef de olijfboom ook binnen 2-3 keer per week water, wanneer de aarde 3 cm onder het oppervlak droog aanvoelt geef hem dan weer genoeg water. Zorg dat hij niet te nat staat. In de winter kan hij met wat minder water toe. Olijfbomen die binnen staan zijn vatbaarder voor spint (wittige pluisjes in de boom) en luis. Controleer de olijfboom regelmatig op deze verschijnselen. Mocht er spint of luis in de olijfboom voorkomen, haal hiervoor dan een hiervoor bestemd middeltje.

Problemen bij olijfbomen

Als een olijfboom bladeren verliest, kan dit een teken van een aantal problemen zijn. Mogelijke oorzaken kunnen onder andere overmatige bemesting, te veel of te weinig water, ziekten en plagen zijn. Krullend blad is een teken dat de olijf te veel water krijgt. Bij problemen met schild- of bladluis kunt u een bestrijdingsmiddel kopen om de olijfboom hiermee behandelen.

Advies nodig over olijfboom verzorging?

Als u een olijfboom heeft, is het belangrijk om de bovenstaande onderhoud tips te volgen. Dit helpt om de boom zo mooi mogelijk te laten groeien. Veel mensen denken dat olijfbomen erg moeilijk zijn en niet geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat, maar dat is zeker niet waar. Mocht u nog vragen hebben over de verzorging van olijfbomen, neem dan gerust contact met ons op.

Een olijfboom is echt een prachtige boom, die in elke tuin zal uitblinken! Bij Goedkopeolijfbomen.nl koopt u olijfbomen in alle maten, van klein tot groot, als struik of als bonsai. Voor iedere tuin een geschikte olijfboom!

Verzorgen van olijfbomen in Nederland.