De olijfboom is een groenblijvende boom en door zijn karakteristieke stam een echte blikvanger in uw tuin! De olijfboom komt uit het Middellandse zeegebied, hierdoor krijgt u bij het zien van een olijfboom al snel een echt vakantie gevoel! Eind mei/ begin juni komen de bloemen tevoorschijn. Dat is ook de periode dat de olijfboom bestoven kan worden. Olijven hebben een andere olijfboom nodig hebben om vrucht te kunnen dragen. De stuifbekruising vindt plaats via de wind. Heb je dus maar 1 olijfboom in je tuin staan, dan is de kans erg klein dat er ook echt olijfjes aan zullen groeien. Dit gebeurd alleen maar wanneer er een zachte winter is geweest en een warme zomer. Ook moet de boom minstens 5 jaar oud zijn voor er olijven aan kunnen komen.
Een olijfboom kan honderden jaren oud worden en staat symbool voor vrede en geluk.

Standplaats

De olijfboom is een groenblijvende boom, die goed tegen droogte kan en houdt van zachte winters en warme zomers. De standplaats van de boom is dan ook op een zonnige plaats (middag zon) met een goed doorlatengrond.

In pot of vaste grond

Pot:

Zorg dat er onder in de pot gaten zitten, boor deze erin wanneer dit nog niet het geval is. Hierna een dikke laag hydrokorrels en dan mediterrane potgrond. De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten. In de winter kan hij met iets minder water toe, maar zorg ook dan dat de grond niet uit droogt, 3 cm onder de grond moet het vochtig aanvoelen. Zorg tijdens het groeiseizoen voor goede bemesting. Om de 3 à 5 jaar wil de olijf graag over gepot worden, het liefst naar een wat grotere pot, zo kan er ook meteen weer wat nieuwe grond bij in. Wanneer de olijfboom in bloei staat wil hij maandelijks mediterrane bemesting krijgen. Bij vorst kun je de olijfboom het beste binnen laten overwinteren. Zet hem dan op een koele, maar vorst vrije plek neer. Zorg ervoor dat het niet te donker is. Ook in de wintermaanden mag de kluit niet helemaal uitdrogen.
Volle grond:

Snoeien Olijfboom

Het snoeien van een olijfboom is niet nodig. Maar er kan natuurlijk wel vormsnoei worden toegepast. Zo kunnen de toppen van de langste takken gesnoeid worden, zo wordt de groei bevorderd en krijgt u een vollere boom. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang. Bij voorkeur in het voorjaar de olijfboomsnoeien, zodat de snoeiwond tijdens het groeiseizoen kan dichtgroeien.

Olijfbomen binnen

Als u een olijfboom binnen wilt plaatsen, kies dan een plek waar hij in het directe zonlicht staat (minstens 6 uur daglicht per dag). Op plaats de olijfboom onder een lichtstraat of een uv-lamp in bv een kantoorpand. Maar let er op dat de olijf niet te dicht bij het raam staat, zo kunnen de bladeren verbranden, niet voor de verwarming of op de vloerverwarming of bij ventilatiegaten. Geef de olijfboom ook binnen 2-3 keer per week water, wanneer de aarde 3 cm onder het oppervlak droog aanvoelt geef hem dan weer genoeg water. Zorg dat hij niet te nat staat. In de winter kan hij met wat minder water toe. Olijfbomen die binnen staan zijn vatbaarder voor spint(wittige pluisjes in de boom) en luis. Controleer de olijfboom regelmatig op deze verschijnselen. Mocht er spint of luis in de olijfboom voorkomen, haal hiervoor dan een hiervoor bestemd middeltje.

Tot slot

Een olijfboom is echt een prachtige boom, die in elke tuin zal uitblinken! Bij goedkopeolijfbomen.nl vind u olijfbomen in alle maten, van klein tot groot, als struik of als bonsai. Voor iedere tuin een geschikte olijfboom!https://www.goedkopeolijfbomen.nl/mediterrane-bomen/olijfbomen/

Een reactie op “Verzorging olijfboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *