De olijfboom is een prachtige boom die veel voorkomt in gebieden rond de Middellandse Zee. Deze wintergroene bomen zijn goed bestand is tegen de Nederlandse winters. Ook al zijn ze winterhard tot zo’n -8 graden Celsius, bij langdurige en strenge vorst is extra bescherming aan te raden. In dit artikel lees je wanneer dit nodig is en welke manieren er zijn om dit te doen, zodat deze mediterrane boom zonder problemen de winter doorkomt.

Wanneer moet je een olijfboom beschermen tegen vorst?

Het is belangrijk om te weten wanneer je een olijfboom moet beschermen tegen vorst. Dit is afhankelijk van of de boom in een pot of in de volle grond staat, de dikte van de stam en de weersomstandigheden. Een jonge olijfboom (tot 40 centimeter stamomtrek) heeft in pot extra bescherming nodig bij een temperatuur van -2 graden Celsius. In de volle grond is dit bij -5 graden. Een oude olijfboom, met een grotere stamomtrek is beter winterhard en bescherm je vanaf -8 graden.

Bij een langdurige periode met vorst of bij een standplaats met veel tocht of ijzige wind kan het noodzakelijk zijn om ze eerder winterbescherming te geven.

Op welke manieren kun je een olijfboom beschermen?

Hieronder zie je de verschillende manieren om een olijfboom tegen vorst te beschermen.

Beschermhoes

Een beschermhoes is een speciaal ontworpen hoes die om de stam en takken wordt geplaatst. Deze afdekhoes is gemaakt van stevig ademend materiaal en is waterdicht, waardoor de boom beschermd is tegen de regen en de sneeuw. De hoes zorgt er ook voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden, waardoor de boom minder snel afkoelt.

Vliesdoek

Vliesdoek is een uitstekende manier olijfbomen extra bescherming te bieden. Wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen, kan deze dunne stof om de boom en takken worden gewikkeld. De stof is gemaakt van materiaal die de warmte van de zon vasthoudt, waardoor de boom niet bevriest. Bovendien is vliesdoek ademend, waardoor het geen probleem is als het langere tijd takken blijft zitten.

Verwarmingskabel

Een warmtekabel is een elektrische kabel die warmte afgeeft wanneer deze wordt aangezet. De kabel kan worden omwikkeld om de stam van de olijfboom of gelegd in de grond rond de wortels van de boom. Dit zorgt voor een extra warmtebron voor de boom, waardoor de kans op vorstschade wordt verkleind. Het is belangrijk om de warmtekabel aan te zetten voordat de vorst begint en uit te zetten als de vorst voorbij is.

Laag stro

Het wortelgestel van een olijfboom in volle grond kun je tijdens de winter eenvoudig goede bescherming bieden tegen extreem koude temperaturen en droogte. Een manier om dit te doen is door een laag stro rond de stam te leggen. Dit helpt om de bodemtemperatuur te verhogen en houdt tegelijkertijd de grond vochtig.

Het is aan te raden om de strobedekking aan te brengen voordat de eerste vorst intreedt. Hierdoor is de boom al beschermd tegen de eerste koude nachten. Het stro dient als isolatie en zorgt voor effectieve bescherming van de wortels tegen bevriezing. Daarnaast zorgt het stro er ook voor dat de grond vochtig blijft, wat ook in de winter belangrijk is. Naast stro kun je ook houtsnippers of een laag bladeren gebruiken om de grond mee te bedekken.

Noppenfolie om de pot

Een manier om de olijfboom in pot te beschermen tegen vorst, is door enkele lagen noppenfolie om de pot te wikkelen. Noppenfolie is een soort isolatie dat gebruikt wordt om planten in potten te beschermen tegen de kou. Het is gemaakt van een dunne, flexibele folie met kleine noppen die zorgen voor extra isolatie. De folie wordt om de pot gewikkeld, zodat de wortels beschermd worden tegen bevriezing.

Binnen zetten

Als de temperatuur in de winter daalt naar het vriespunt kun je deze mediterrane bomen naar binnen verplaatsen om te overwinteren. Dit kan naar een vorstvrije koele plek in een schuur of garage, bij voorkeur dicht bij een raam. Hierdoor krijgt hij nog steeds voldoende licht, zonder dat hij wordt blootgesteld aan de koude buitentemperatuur. Het is belangrijk om de boom regelmatig te blijven bewateren om uitdroging te voorkomen.