Met een olijfboom breng je snel het zomerse gevoel naar je eigen tuin. Deze mediterrane bomen zorgen direct voor sfeer en doen denken aan vakantielanden als Spanje en Italië. Maar hoe moet je een olijfboom planten in volle grond of een pot op het terras? En wat is de beste standplaats en aanplantperiode? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het planten van een olijfboom.

Wanneer een olijfboom aanplanten?

Het planten van een olijfboom in de volle grond of een pot is het hele jaar mogelijk, behalve bij vorst. De meest ideale periode is in het voorjaar of najaar. In het voorjaar en najaar groeit de boom, waardoor de wortels zich sneller kunnen vestigen. In de zomer aanplanten is mogelijk, maar let op dat ook tijdens warme dagen de grond lichtvochtig blijft.

Wat is de beste standplaats voor olijfbomen?

Kenmerkend aan mediterrane planten en bomen is dat ze een beschutte plek in de tuin nodig hebben met veel zonlicht en grond die goed waterdoorlatend is. Bij olijfbomen is dit niet anders. Kies een plek moet voldoende beschutting tegen koude wind die minstens 8 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg daarnaast voor goed doorlatende en voedingsrijke bodem die lichtvochtig blijft, niet nat.

Als je kleigrond hebt, kun je grof zand toevoegen om de drainage te verbeteren. Bij arme zandgrond kunt u compost toevoegen om de bodemstructuur te verrijken.

Hoe moet je een olijfboom planten?

  1. Kies een geschikte plek. Ze groeien het beste op een standplaats met volle zon, goede drainage en beschutting tegen koude wind.
  2. Graaf een gat en verwijder onkruid. Maak een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als het wortelgestel. Verbeter eventueel de grond door zandgrond te mengen met compost en aan kleigrond zand toe te voegen. Verwijder onkruid ook omliggend onkruid.
  3. Plant de olijfboom. Plaats de boom recht in het gat en vul het aan met (gemengde) grond. Druk de aarde stevig aan.
  4. Geef ruim water. Geef na het planten ruim water en zorg dat de grond continu licht vochtig blijft. Dit helpt de wortels zich sneller te vestigen.
  5. Bemesten. Zorg dat u van mei – september maandelijks bemest met organische mestkorrels. Dit stimuleert een gezonde groei.