Olijfbomen zijn sierlijke bomen met grijsgroen blad die steeds vaker in Nederlandse tuinen voorkomen. Ze zijn niet alleen decoratief, maar produceren ook heerlijke olijven. Om ervoor te zorgen dat uw olijfboom gezond blijft, is het belangrijk om ze de juiste verzorging te geven. Eén van de belangrijkste aspecten van de verzorging is regelmatige bemesting van de bodem. In dit artikel bespreken hoe u het beste extra voedingsstoffen kunt geven, zodat u kunt genieten van een gezonde en sterke boom. We geven advies over hoe u geschikte meststof kiest, wanneer bemesten nodig is en hoe u het gebruikt.

Waarom is bemesting nodig?

Bemesten helpt de groei en gezondheid van een olijfboom in volle grond of pot te verbeteren. Dit kan nodig zijn als de bodem waarin hij groeit, arm is met een tekort aan voedingsstoffen. Door de te bemesten met de juiste voedingsstof kan de boom meer energie besteden aan groei en ontwikkeling in plaats van aan het zoeken naar noodzakelijke voedingsstoffen. Bovendien zorgt regelmatige bemesting ervoor dat hij beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Wanneer de olijfboom bemesten?

Het beste is om een olijfboom maandelijks te bemesten tijdens de groeiperiode, van maart tot september. Tijdens deze maanden zijn de meeste voedingsstoffen nodig. Voornamelijk stikstof en kalium zijn belangrijke voedingsstoffen. Door tijdens het groeiseizoen te bemesten, kun je ervoor zorgen dat hij gezond en sterk blijft. Bovendien krijgt de boom de juiste hoeveelheid voedingsstoffen om optimaal te kunnen groeien.

Welke meststof is geschikt om olijfbomen te bemesten?

De beste meststof voor olijfbomen is een organische meststof die rijk is aan kalium, fosfor en stikstof, bijvoorbeeld DCM Olijven, Citrus & Vijgen. Deze meststof bevat goede voeding die helpt om de boom gezond en sterk te houden. Koemestkorrels of een vloeibare voedingsstof kunnen worden gebruikt om de boom te voeden en de bodem te verbeteren.

Blauwe korrels, die zijn samengesteld voor planten die snel groeien, moeten worden vermeden omdat ze een te hoog stikstofgehalte hebben dat schadelijk kan zijn voor de olijfboom.

Hoe een olijfboom bemesten?

Om een olijfboom te bemesten, volg deze stappen:

  1. Kies de juiste meststof: Deze moet bestaan uit een combinatie van  stikstof, fosfor en kalium. Kies bij voorkeur voor een organische meststof die rijk is aan deze elementen. Gedroogde koemestkorrels of vloeibare meststof voor mediterrane bomen zijn geschikt.
  2. Bemest maandelijks vanaf de lente: Begin met bemesten in het voorjaar en herhaal dit maandelijks tot en met september.
  3. Bemest rond de stam: Strooi of giet de meststof rond de stam, in een cirkel van ongeveer 30 cm.
  4. Geef ruim water: Geef na de bemesting extra water, zodat het kan verspreiden in de grond en de wortels het beter opnemen.

Let op: Overbemesten kan schadelijk zijn, dus volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.