De winter is in aantocht, tijd om alles weer even op een rijtje te zetten hoe u de niet winterharde bomen kunt beschermen tegen de vorst.

Olijfboom

Olijfboom beschermen in de winter.
Pak uw olijfboom goed in
  • Een olijfboom met een robuuste stam en een omtrek van 20-40 cm kan wanneer hij in de volle grond staat ongeveer een temperatuur van -12 graden aan.  Wanneer hij in een bak staat is dit ongeveer -6 graden.
  • Een olijfboom met een gladde stam kan wanneer hij in de volle grond staat een temperatuur van ongeveer -8 graden hebben en wanneer hij in een pot staat is dit -4 graden.

Wij raden echter wel aan om de boom op tijd te beschermen, omdat de gevoelstemperatuur ook van belang is, en dit is vaak al  wat eerder.

Hoe pakt u uw boom in?

Boom in de volle grond: Het is mogelijk om een warmtekabel om de boom te wikkelen. Bij bomen met een gladde stam kunt u ook nog noppenfolie om de stam doen. Maar vooral,  doe een winterafdekhoes om u boom!

Boom in een pot: wanneer deze pot te verplaatsen is, zet hem dan binnen, maar zorg wel dat er genoeg licht bij komt. Wanneer hij niet te verplaatsen is, kunt u de stam omwikkelen met een warmtekabel en noppenfolie. En doe ook noppenfolie om de bak heen en als laatste doet u er een winterafdekhoes om heen.


Palmboom

Palmbomen beschermen in de winter.
Denk goed om uw palmbomen in pot.

Trachycarpus Fortunei:

  • Een volwassen Trachycarpus (minimaal een meter hoog) is in de volle grond winterhard tot -15 graden, al raden wij aan om hem met -10 wel te gaan beschermen.  Wanneer hij in een pot staat is hij winterhard tot -8 graden.

Chamarops Humelis en Butia (shop bij onze palmbomen):

  • Deze zijn winterhard tot -12 graden in de volle grond en in de pot tot -6 graden. Maar pak ze op tijd in omdat de gevoelstemperatuur wel eens lagen kan zijn.

Hoe pakt u uw boom in?

Boom in volle grond: Bij palbomen die in de wind staan, is het verstandig om de bladeren bij elkaar te binden met tape. Daarna kunt u een warmtekabel om de boom wikkelen, maar bovenal, doe er een winterafdekhoes om heen.

Boom in een pot: wanneer deze te verplaatsen is, zet hem dan binnen neer, bv in de garage.  Wanneer hij niet te verplaatsen is, wikkelt u er een warmtekabel om heen, noppenfolie om de bak  en een winterafdekhoes om de boom.


Vijgenboom

Vijgenboom beschermen in de winter.
Vanaf -10 pakt u uw vijgenboom in.
  • Een vijgenboom kan wel wat vorst hebben, maar vanaf -10  moet hij wel ingepakt gaan worden.  Dit kan doormiddel van een warmtekabel, noppenfolie of een winterafdekhoes.  Wanneer hij in een verplaatsbare pot staat, is het verstandig om deze met hele lage tempraturen binnen te zetten.

Algemeen: Ga niet prutsen met gewone folie erom heen, de winterafdekhoezen zijn er voor gemaakt, ze zijn luchtdoorlatend. Met noppenfolie geldt helemaal, laat dit niet onnodig om de stam zitten, want dit laat helemaal geen lucht door.

Wanneer de temperatuur het toe laat haal je de hoes er weer van af.

Als het een hele natte winter is, (regen en sneeuw) bescherm dan de kluit ook, zorg dat hier een laag bladeren op ligt of leg er een paar planken overheen.