Bosbessen
Bosbessen
Bosbessen
Bosbessen
Over de Bosbessenstruik
De bosbes (Vaccinum) is een vruchtdragende struik die ook bekend staat als blauwe bes of trosbosbes. De bekendste soorten zijn de Vaccinium myrtillus en Vaccinium corymbosum, waarvan de laatste het meest populair is. In het voorjaar krijgt de heester wit-roze bloemen, gevolgd door heerlijke vruchten. Van begin juli tot in september kunnen de bessen worden geplukt. Afhankelijk van het ras duurt de oogsttijd gemiddeld 1 maand. De bessen zijn geschikt als dessert vrucht ook wordt er wel sap, siroop, jam of wijn van gemaakt.
In de herfst verkleurt het blad bovendien naar een prachtige rode herfst tint. Er zijn momenteel tientallen soorten verkrijgbaar. De meeste blauwe bessen worden maximaal 2 meter hoog, maar er zijn ook lage compacte soorten beschikbaar.
Bosbessenstruik verzorgen
Bosbessen zijn van oorsprong bosplanten die graag op een plek met half-schaduw staan, maar een zonnige standplaats is ook mogelijk. Snoeien is niet noodzakelijk. Wil je toch snoeien, doe dit dan op een vorstvrije dag tussen half november en half februari. Wij raden aan de struik bij het aanplanten en jaarlijks in maart of april te bemesten met Ecostyle Fruit-AZ. Deze meststof heeft een hoog kaliumgehalte wat zorgt voor een hoge opbrengst, betere smaak en houdbaarheid van het fruit.
De bosbes houdt van een zure bodem. Het verzuren van de grond is mogelijk met Vivimus® voor heide/rhodo en alle zuurminnende planten of door ieder jaar wat tuinturf toe te voegen. Let op, vogels zijn ook dol op de blauwe bessen! Span daarom altijd een net om de bosbessenstruik, zodat de vruchten tot de oogst veilig zijn.